De verhalen achter drie crate-digger klassiekers nu in de VMP-winkel (2024)

Vandaag worden er drie albums uitgebracht die al meer dan 45 jaar niet zijn heruitgegeven en nu beschikbaar zijn in de VMP-winkel. Om je te helpen deze vergeten klassiekers te begrijpen, dachten we dat we je de verhalen erachter zouden vertellen.
Only Available at VMP
Cometa Nick Hakim As Above, So Below Sampa The Great Natural Brown Prom Queen Sudan Archives Gently Powerful, Live (As If It Were Forever) Anna Wise

Click Here to Buy

Get These Records from VMP Now
Fruit The A's Flood Stella Donnelly I Walked With You a Ways Plains Few Good Things Saba

Buy These Can't-Miss Albums Here

Oliver Nelson, naast zijn meesterwerk The Blues and the Abstract Truth, is waarschijnlijk het meest bekend om zijn werk als top arrangeur van big band groepen voor albums van iedereen, van Thelonious Monk tot Sonny Rollins. Maar zijn carrière was gevarieerd, en hij deed in zijn 15-jarige carrière meer dingen dan je in een nette vorm kunt opsommen. Hij heeft een paar klassieke filmscores op zijn naam staan (Death of a Gunfighter is de beste), en stond bekend om zijn samenwerking met verschillende spelers op albums. Maar het vreemdste stuk van Nelson's discografie is waarschijnlijk Skull Session, dat voor het eerst op vinyl wordt heruitgegeven dankzij deze release via Tidal Waves. Skull Session kwam uit in hetzelfde jaar dat Nelson op 43-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval, en werd uitgebracht op Flying Dutchman. Een big band album met bijdragen van onder andere Shelly Manne, Willie Bobo, Jerome Richardson, Grover Mitchell, Lonnie Liston Smith, en minstens 15 andere artiesten, het is gebouwd op de tegenstrijdige elektrische piano en de ruggengraat van jazz-funk. Het stelt zich een wereld voor waarin een grote groep mensen samen kan komen en dikke funk kan spelen die klinkt als een zomerse dag op topkwaliteit wiet. Je kunt het hieronder beluisteren:

Van iemand die aan de semi-randen van de jazz werkt, gaan we naar iemand die aan de semi-randen van de R&B werkt, Eugene McDaniels. McDaniels--die in 2011 overleed--had zijn grootste succes als songwriter, aangezien Robert Flack zijn “Feel Like Makin' Love” op nummer één in de Billboard-hitlijsten bracht, en zijn “Compared to What” werd een veel gecoverde burgerrechten-anthem. In de vroege jaren 60, voordat hij succes had als songwriter, was hij een andere solide R&B-zanger gekleed in truien op zijn albumhoezen en gedwongen om de normale tienerpop-R&B van die tijd te coveren die goed zou spelen in de supper clubs die in die vroege dagen het beste betaalden.

Maar nadat McDaniels betrokken raakte bij de strijd voor burgerrechten, nam zijn muziek een interessante stilistische wending, vooral met 1970's Outlaw, terug op vinyl in de VS voor het eerst in 50 jaar, dankzij deze release van Real Gone. Het zou moeilijk zijn om een R&B-album te vinden, uit welk jaar dan ook, dat zo openlijk polemisch, zo vurig, en zo verdraaid goed is. Oorspronkelijke exemplaren worden verkocht voor $50+, aangezien McDaniels' deal met Atlantic uit elkaar viel na zijn album uit 1971--het even avontuurlijke Headless Heroes of the Apocalypse-- en hij richtte zich daarna voornamelijk op het schrijven van liedjes. Luister hieronder naar het album:

En we sluiten onze trio van recente crate-digger drops af met Fanny, het titelloze debuut van de L.A. rockband Fanny, de eerste volledig vrouwelijke rockband die al hun eigen instrumenten speelde en een platencontract kreeg bij een groot label. De groep werd “ontdekt” door producer Richard Perry, die later berucht zou worden als producer van onder anderen Nilsson Schmilsson, en ze kregen een ondergronds publiek dat David Bowie omvatte, die in de jaren '90 beroemd een brief aan Rolling Stone schreef waarin hij vroeg om Fanny met meer genegenheid te herinneren (je kunt een podcast-lengte achtergrond over het album krijgen uit deze aflevering van Lost Notes) Fanny, hun debuut, kwam niet in de hitlijsten, maar in zijn Cream covers, en ruige garage-psychedelia, kun je de invloeden horen van zoveel muzikale bewegingen die later kwamen, van punk (The Runaways klinken als Fanny, 5 jaar later) tot riotgrrrl.

Fanny was uiteindelijk het slachtoffer van het feit dat ze te vroeg kwamen voor hun specifieke geluid; als ze zelfs maar drie jaar later waren gekomen, hadden ze misschien veel groter kunnen zijn dan geliefd door mensen als David Bowie. Nou, nu kunnen ze hun rechtmatige eer krijgen, aangezien Fanny nu op vinyl verkrijgbaar is via Real Gone, en deze gekleurde editie die we dragen. Luister hieronder naar het album:

SHARE THIS ARTICLE

  • column

De verhalen achter drie crate-digger klassiekers nu in de VMP-winkel (10)

VMP Staff

Get articles like these delivered to your inbox

De verhalen achter drie crate-digger klassiekers nu in de VMP-winkel (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6167

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.